Wolk

Maak een gedachtenwolk. Tip 2 van 5

“Wie slimme zoektermen gebruikt bij Google heeft een bijna oneindig geheugen. Gebruikers van sociale media ontwikkelen een vorm van intuïtie voor de onderwerpen die ze volgen, ook wel ‘ambient awareness‘ genoemd. En dagelijks maken miljoenen mensen gebruik van handige apps en software-tools om betere beslissingen te nemen.” Dit staat op de achterkant van het boek We worden steeds slimmer, van Clive Thompson.

WolkTip 2: Maak eens een gedachtenwolk

De goede informatie vinden begint bij het gebruik van slimme zoektermen. Gisteren heb je wellicht een Google Alert ingesteld. Welke zoektermen heb je daarbij gebruikt? Hier een manier om op nieuwe termen te komen. Maak eens een gedachtenwolk. Net een beetje anders dan een mindmap. Het werkt zo:

  • Schrijf midden op een vel papier het onderwerp dat je wilt verkennen.
  • Welk volgend woord komt er bij je op als je aan dit beginwoord denkt? Schrijf dat woord ergens in de buurt van het beginwoord en verbind de woorden met een lijn.
  • Als je over dat woord nadenkt, welk woord komt er dan bij je op? Schrijf dat woord op en verbind deze middels een lijn met het vorige woord. Zo ga je door totdat je te hard moet nadenken.
  • Dan keer je terug naar het beginwoord en begin je een nieuwe lijn.

Kies vervolgens een paar woorden uit die je in jouw zoekactie kunt gebruiken.

Reacties